Religionsdialogträffen i Tegelbruket.

Religionsdialogträff på Tegelbruket med samtalstemat fasta.

”Loungen på TB fylls av ett lungn, stämmingen är lyssnande och varm”
Religionsdialoggruppen är en plattform för möten och samtal mellan människor från olika religiös bakgrund och trostillhörighet. Vi träffas och samtalar utifrån ömsesidig respekt och djupt lyssnande. Vi vill skapa kunskap och förståelse om mångfald i Tro och kultur. Detta för att motverka främlingsfientlighet, Islamofobi, Kristofobi, antisemitism och destruktiv okunskap. Vi vill främja integration och verka för ett mer tolerant samhälle.
Jag lärde mig massor under kvällen bland annat att Syrisk Ortodoxa Kyrkan har ett flertal fastor av olika karaktär utefter kyrkoåret. Fastorna kan innebära att man äter helt veganskt vilket är en påminnelse om Paradiset och de fröbärande örter som växer där men också tre dagar av total fasta då man inte dricker vatten. Fastan är en prövning som stärker och renar själen.

I Islam är Fastan en av de fem grundpelarna.

För mig var det nytt att fastande muslimer under Ramadan går upp i vikt. Det beror på att man avstår från mat under långa tider men äter ofta lite extra festligt på de tider det är tillåtet. Det förs också ett samtal om huruvida man som Muslim i Sverige skall fasta från soluppgång till solnedgång eller följa fastetiderna från till exempel Turkiet eller Mecca. Koranen säger att det fastan skall vara från gryning till skymning men i norr kan det innebära allt från midnattssol till vinterns mycket korta dagar.

Betelkyrkan berättar om att det blivit vanligt att man åker iväg till en stilla plats där det avsätts tid för andlig fördjupning. Det är då vanligt att man under denna tid väljer att Fasta.

Sverige har sedan femtiotalet varit inne i en process där Tro, Religion och Livsåskådning förflyttats från det offentliga till det privata. Detta präglar det samtal och förhållningssätt jag stöter på i Svenska Kyrkan. Det är ganska individuellt hur man fastar. Vissa fastar från mat och kött andra från tv eller facebook. Vissa fastar inte alls men låter fastan bli en tid då man intensifierar sitt böneliv och bibelstudier. Kanske kan vi inspireras oss av våra vänner med utländsk bakgrund till att låta fastan bli mer gemensam igen? Under alla våra olika fastor är en röd tråd att samla in pengar och förnödenheter till samhällets utsatta. Visst är det så att fastan genom tiderna fått människor att erfara vad det är att själv vara utsatt, själv sakna mat. När vi själva erfar hunger förstår vi den utsattes perspektiv en erfarenhet som är svår att nå när man lever i överflöd. Denna erfarenhet lär oss att ödmjukt tjäna våra medmänniskor.

Ett stort tack till alla som gjorde kvällen på Tegelbruket så intressant och givande!

Bakom pennan

Ola Frideblad